Om föreställningen

”Jag fick upp ögonen för alla bortglömda kvinnliga musiker när Marie Selander intervjuade mig för boken Inte riktigt lika viktigt. Jag började leta på Youtube, läste rapporter och artiklar och hittade en guldgruva med musik och artister. Tänk att jag som spelat gitarr i hela mitt liv inte kände till Memphis Minnie och Rosetta Tharpe! Med den här föreställningen vill jag dela med mig av glädjen över att hitta så många fantastiska förebilder.” Ulla Wrethagen, initiativtagare och kapellmästare.

Syftet med föreställningen ”A tribute to women pioneers in blues and rock´n roll” var från början att utifrån ett research-arbete skildra vilka kvinnor som haft betydelse för musikens utveckling inom den genre där vi själva verkat i ca 30 år dvs rock och blues. Vi hittade då en guldgruva, en epok där svarta kvinnor totalt dominerade musikscenen; den så kallade klassiska vaudeville-blues eran i USA ca 1900-1930. Detta fenomen utspelade sig främst i amerikanska södern i form av turnerande varieté sällskap, men just de kvinnliga artisterna var även betydelsefulla i de nya städerna Chicago och New York.

Många av de kvinnor vi skildrar ses inom modern genus- forskning som viktiga på många sätt. Dels för att de formulerade en kvinnlig sexualitet och dels för att de i sina texter och sitt artisteri drog upp ”moraliska” riktlinjer för hur communityn borde hantera pengar, kärlek, droger och sex.

Föreställningen skildrar alltså förutom det musikaliska och artistiska pionjärskapet, en osynlig homoerotisk kultur som stolt och lustfyllt inspirerar till och agerar för allas rätt att leva ut sin egen sexualitet och skapa sin egen identitet, som musiker, som artist, som kvinna, som queer, som människa.

Kvinnorna som uppträdde på Vaudevilleblues-scenen och klubbarna under den så kallade Harlem Renaissance-eran tog samtidigt hand om utsatta människor som fick tjäna sitt levebröd som turnerande artister.

Föreställningens röda tråd är främst att belysa dessa artisters bidrag till utvecklingen av blues, gospel, soul, rythm & blues och rock. Hur kvinnorna inspirerat varandra men också hur legendariska män genom musikhistorien inspirerats av kvinnors musikaliska avtryck. Det finns ett starkt gemensamt positivt budskap i just de här kvinnornas artisteri och livsgärningar; längtan efter frihet och oberoende och rätten  att bli älskad som du är.

Föreställningen är gjord i lättsam underhållningsform där anekdoter om de 25 kvinnliga artisterna blandas med fakta om deras liv och musikaliska produktion. Vi rör oss från 1900-talets början framtill 1970 med artister som till exempel Memphis Minnie, Mahalia Jackson, Big Mama Thornton, Ethel Waters, Etta James, Sister Rosetta Tharpe, Bessie Smith men även artister som under mitten av 1900-talet haft betydelse som Janis Joplin, Bonnie Rait, Aretha Franklin och Tina Turner.

Det här är verkligen en föreställning som passar både unga och gamla. Den fyller sitt syfte i att både sprida värdefull kunskap och underhålla.

Lyssna på podden Snedtänkt (SR P1), Om kvinnliga rockpionjärer
(Kalle Lind intervjuar Ulla Wrethagen)

Läs om artisterna


%d bloggare gillar detta: